Θες περισσότερο έλεγχο στα χρήματά σου αλλά δεν σου αρέσει να έχεις έλεγχο μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια; Ίσως ο κανόνας 50/20/20/10 να είναι για εσένα. (Μπορεί να έχεις ακούσει τον 50/30/20 κανόνα αλλά ο 50/20/20/10 κανόνας είναι..εξυπνότερος.) Παρακάτω εξηγώ πώς λειτουργεί αυτό.
Προϋπολογισμός..σε γενικές γραμμές με τον κανόνα 50/20/20/10
Είμαι οπαδός του κανόνα 50/20/20/10 γιατί νιώθω λιγότερο περιορισμό και δεν χρειάζεται να κάνω υπερανάλυση για το που ξοδεύω τα χρήματα μου. Πώς όμως λειτουργεί αυτό;
Πρώτα απ'όλα, καταγράφεις τα έσοδα και τα έξοδα σου. Ούτως ή άλλως αυτό είναι ένα πρώτο βήμα προς την καλύτερη κατανόηση των οικονομικών σου. Κάνε το όπως σε βολεύει: με στυλό και χαρτί ή αρχείο Excel. Κατέγραψε τα έσοδα και τα έξοδά για παράδειγμα, των τελευταίων δύο-τεσσάρων μηνών.
Έξοδα κάτω από το μικροσκόπιο
Τώρα ξέρεις πόσα έσοδα και πόσα έξοδα έχεις. Στη συνέχεια, χώρισε όλα τα έξοδά σου σε τέσσερις κατηγορίες: Ανάγκες, επιθυμίες, αποταμιεύσεις και επενδύσεις.
- Οι ανάγκες είναι όλα τα έξοδα που οπωσδήποτε έχεις. Αυτά είναι τα πάγια έξοδα σου. Σε αυτά περιλαμβάνεται το σπίτι σου, οι ασφάλειες, οι λογαριασμοί ενέργειας και τα έξοδα παντοπωλείου.
- Οι επιθυμίες είναι τα χρήματα που μπορείς να ξοδεύψεις όπως θες. Για παράδειγμα, φαγητό έξω, καινούργιο κινητό, ή ρούχα.
- Οι αποταμιεύσεις είναι τα χρήματα μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να ενισχύσεις τα οικονομικά σου. Για παράδειγμα, για έκτακτη ανάγκη ή έξοδα για αγορά σπιτιού. Αλλά και για να εξοφλήσεις χρέη.
- Οι επενδύσεις είναι τα χρήματα που θες να πολλαπλασιαστούν σε βάθος χρόνου (> 10 χρόνια). Είναι χρήματα που μπορείς να για παράδειγμα να επενδύσεις στο χρηματιστήριο.
Αυτή είναι η κατανομή 50/20/20/10. Σύμφωνα με αυτή τη κατανομή θα χωρίσεις έτσι τα έσοδα σου:
Προσάρμοσε την κατανομή στα μέτρα σου
Η κατανομή 50/20/20/10 είναι μια υγιής κατανομή χρημάτων. Μετά από τα πάγια έξοδα υπάρχει ακόμα αρκετό περιθώριο να ξοδέψεις σε ότι σε κάνει χαρούμενη/ο. Στις ημέρες μας πλέον αυτή η κατανομή δεν είναι τόσο εύκολη για πολλούς από εμάς. Με την αύξηση του πληθωρισμού και των τιμών ενέργειας το να ξοδέψει κανείς το 50% του εισοδήματος του στα πάγια έξοδα είναι πρόκληση.
Δεν είναι δυνατή αυτή η κατανομή; Τότε μπορείς να την προσαρμόσεις στα μέτρα σου. Για παράδειγμα, αν τα πάγια έξοδα σου είναι στο 60% του εισοδήματός σου, αυτό σου αφήνει άλλο 40%. Τότε μπορείς να επιλέξεις 20% για τις επιθυμίες, 15% για τις αποταμιεύσεις και 5% για τις επενδύσεις.